Jangan Lupe Follow tau!!!

Thursday, September 16, 2010

Carrot Cheesee Cake ku Laris!!!!!!!!!!!

Salam Lebaran...

Eam bace tajuk je bunyi macam nak poyo kan...Tapi memang poyo dah pon.. hhihihihihi..Janganlah nak marah.....Nanti tak comel..

Bukan ape semalam Nadia n sepupu saje je merancang nak buat Carrot Cheesee Cake...Last2 jadi lah pulak....Bukan sorang dua ye yag puji kek yang Nadia buat sedap tapi semue yang makan kate sedap....Ade yang kate:-

"beli kat ane nie...sedapnye..."
tanpe membuang mase Nadia pon jawab le...
"Helloo tak beli ok buat sendiri tau.."

huhuhuhuhuhu bunyi memang cam riak sikit.....hihihihihih....Yelah bukan senang orang kat rumah nie nak memuji so cam kembang sikitlah....huhuhuhuhuhu..

Nak test buat tak?...Ok nie resepinye...

CARROT CHEESE CAKE

Bahan-bahannye
:
(A)
125 g cream cheese ~sejukkan pada suhu bilik.
150 g butter ~ sejukkan pada suhu bilik.
230 g castor sugar
5 telur

(B) ~ Di ayak
230 g tepung gandum.
1 sudu teh baking powder

(C)
50 g carrot ~ di sagat dan ambil jusnye (klw nak letak serat2 pon boleh)
1 sudu teh essence vanilla

Cara-cara :

1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 C.
2. Putar butter dan cream cheesee sampai kembang dan masukkan gula castor.pukul lagi sampai gebu.
3. Tambahkan telur sebijik-sebijik..sambung pukul lagi...
4. Tambahkan pula Bahan B dan pukul pada kelajuan perlahan sahaja...
5. Masukkan carrots yang dah di sagat dan essence vanilla..
6. Bakar adunan menggunakan kaedah Baine Marie selama 60 minutes atau sehingga masak.


Ha amacam terliur tak....



Ha dah siap Carrot Cheesee Cake yang sedap...huhuhuhuhuh selamat mencuba...klw nak tau Kaedah Baine Marie tu adalah:-

1. kene ade 2 loyang yang tak same saiz..(satu besar dan satu lagi kecik sikit)
2.loyang yang saiz kecik untuk letak adunan kek dan yang saiz besar untuk letak air panas..
3. Masuk kan loyang yang saiz kecik kedalam loyang saiz besar(yang ade air)..
4. Pastikan air yang kat dalam loyang besar tak lah penuh sangat takot nnt air mendidih...(takot terbakar lak ketuhar huhuhu)
5. Pastu bakar lah cam biase..

ha kene buat cam nie lah...


p/s:- Nadia bakar adunan kek nie hampir 2 jam...Nasib baik tak terbakar..huhuhuhu coz tak pandai nak agak dah masak ke belom...


TERIMA KASIH BACA ENTRY INI, SILA LAH COMMENT..^_^

2 comments: